The ChilliDoctor Scotch Bonnet chilli mash 200 ml
Nejlevnější nabídky (1)
Popis produktu
Parametry produktu
Recenze
, zakoupeno v The ChilliDoctor
- Chutné
, zakoupeno v The ChilliDoctor
vše ok
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Jednalo se o dárek(
Parametry produktu
Popis produktu
Paprička pojmenovaná podle klobouku
Nalaďte se na pořádnou karibskou párty! Nebude v ní chybět nic. Zažijete návykový ohňostroj pálivé chuti, uctíte omamnou květinovou vůni a skvělou chuť osvěžujícího ovoce. To vše díky papričce Scotch Bonnet.
Tahle kráska pochází z Jamajky a byla první karibskou chilli papričkou, po jejímž exportu vznikla vysoká poptávka. Známá a populární byla nejen díky své chuti a pálivosti, ale především kvůli netradičnímu jménu. Na rozdíl od ostatních papriček odrůdy Capsicum chinense (papriky čínské), které pochází z Ameriky, totiž nezískala název podle místa původu. Pojmenována byla podle svého podsaditého tvaru, který připomíná tradiční skotské pánské klobouky (Scotch bonnet, ve Skotsku též nazývané Tam o’Shanter hat). Někdy ji můžete najít také pod označením Bahama Mama, Jamaican Hot nebo Caribbean red.
Přehlídka mnoha ovocných chutí v jedné papričce
Scotch Bonnet je druhově příbuzná Habanero papričkám, se kterými je často díky podobnému vzhledu nesprávně zaměňována. Obě mají tenkou a voskovou slupku, podobnou pálivost i chuť (Scotch Bonnet je ovšem sladší).
Paprička Scotch Bonnet je dlouhá asi 3–4 cm a obvykle dosahuje pálivosti okolo 100 000–350 000 SHU. Ačkoliv je jen o něco méně pálivá než Habanero, její pálivost je stále dost výrazná. Nebyla by to však správná chilli paprička, aby vás po spalujícím žáru neodměnila jedinečnou chutí. Scotch Bonnet vyniká květinovou vůní a plnými sladkými ovocnými tóny třešní, jablek, meruněk a rajčat. Právě pro svou ovocnou chuť se stala tak oblíbenou po celém světě. Dnes se pěstuje v Karibiku, v Guyaně, na Maledivách a v Ugandě.
V průběhu zrání se její barva mění ze zelené po žlutou nebo šarlatově červenou. Některé variety této papričky mohou dozrát do oranžové, tmavě žluté nebo dokonce čokoládově hnědé barvy.
Jak vařit se Scotch Bonnet?
Ideálně se hodí do různých studených i teplých omáček a jsou nepostradatelnou ingrediencí v mnoha světových kuchyní. Nejznámější jsou ale pro svou charakteristickou chuť v Jamajském pokrmu zvaném "jerk chicken" a "jerk pork", což je grilované kuřecí nebo vepřové maso v bohatě kořeněné sladko-pálivé marinádě.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Pálivost
SHU jednotky 350 000
Složení
Scotch Bonnet chilli papričky 82–88 %, sůl 14–18 %, kyselina octová.
Země původu
Costa Rica
Objem 200 ml
Trvanlivost a skladování
Po otevření skladujte v temnu při teplotě do 10°C.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
, zakoupeno v The ChilliDoctor
- Chutné
, zakoupeno v The ChilliDoctor
vše ok
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Jednalo se o dárek(
, zakoupeno v The ChilliDoctor
- Ok
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Spokojeny jako vzdy!
, zakoupeno v The ChilliDoctor
- Příjemný pal, překvapivě příjemná chuť
, zakoupeno v The ChilliDoctor
- Výtečné
, zakoupeno v The ChilliDoctor
- Chuť chilli