The ChilliDoctor Naga Bhut Jolokia chilli mash 100 ml
Nejlevnější nabídky (2)
Popis produktu
Parametry produktu
Recenze
The ChilliDoctor Naga Bhut Jolokia chilli mash 100 ml- Jako doplněk při přípravě jídel výborný.
- skvělý
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
ok
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
Používám skoro každý den, je slušně pálivý.
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
Parametry produktu
Popis produktu
První paprička na světě, která pokořila hranici 1 milión SHU
Špičatá hvězda mezi papričkami. Její pálivost dosahuje až 1 041 427 SHU. Až do roku 2007 byla po dlouhou dobu tato paprička považována za nejpálivější ze všech. Byla první, která překročila hranici 1 miliónu SHU a způsobila tím ve světě pořádný poprask. O pět let později byla v Jižní Karolíně zkřížena s červenou papričkou Habanero, čímž vznikla současná držitelka oficiálního rekordu v nejpálivější papričce světa, vyšlechtěná Carolina Reaper s pálivostí jednou tak větší, než má samotná Bhut Jolokia. Že se ve světě chilli překonává jedna pálivost za druhu svědčí i fakt, že od roku 2016 již není Bhut Jolokia ani v první desítce nejpálivějších.
Nenechte se ovšem tímto příběhem jedné překonané papričky zmást. Její intenzivní a dlouho trvající pálivost zamotá (a zavaří) hlavu nejednomu chilli profíkovi.
Druhově se jedná o hybridního křížence odrůdy Capsicum chinense (papriky čínské)a Capsicum frutescens (papriky křovité). Pochází z Bangladéše a pěstuje se převážně v indických regionech.
Indický pomocník v léčitelství i v boji s divokou zvěří a duchy
Je známá také jako Naga Jolokia nebo Ghost chilli. Právě označení "ghost" (neboli duch) získala ve spojitosti s indickou mytologií, která věří, že člověk se po smrti stane duchem. Aby se tento duch neproměnil v démona, používali Indové ve svých rituálech právě chilli papričky. Po mnohá léta se snažili najít tu nejpálivější, která by měla proti démonům největší ochrannou sílu. A Bhut Jolokia tuto úlohu spolehlivě zastala.
Kromě dochucení mnoha běžných i tradičních pokrmů, má v Indii tato paprička díky svým unikátním vlastnostem všestranné využití. V léčitelství se využívá jako homeopatický lék na řadu onemocnění, především těch žaludečních. Pro místní obyvatele je hrdinou v zimně i v létě. V chladném období je konzumována pro své hřejivé účinky, v tropických vedrech zase podporuje tvorbu potu, který účinně ochlazuje a snižuje teplotu organismu.
V severovýchodní Indii pomáhá Bhut Jolokia domorodcům zahánět divoké slony. Přidávají ji do dýmovnic nebo jí potírají ochranné ploty. Všeobecně nachází tato paprička využití také v kouřových granátech nebo v účinných pepřových sprejích.
Bhut Jolokia v kuchyni
Pokud si na tuto intenzivně pálivou záležitost troufnete, již v prvních okamžicích ucítíte svěží ovocnou chuť připomínající zelená jablka a meruňky.
Bhut Jolokia papričky dodají dlouhotrvající hřejivou jiskru nejrůznějším omáčkám, chutney, kari pokrmům, pizze nebo kuřecímu masu. Výborně se hodí na kvašenou zeleninu, takže až budete příště nakládat třeba okurky nebo zelí, nezapomeňte přidat špetku této papričky.
Pálivost
SHU jednotky 1 000 000
Složení
Naga Bhut Jolokia chilli papričky 84–88 %, sůl 12–16 %, kyselina octová.
Země původu
Taiwan
Objem 100 ml
Trvanlivost a skladování
Po otevření skladujte v temnu při teplotě do 10°C.
Co je chilli mash?
Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat(kvasit) po dobu 2-6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jejich 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
The ChilliDoctor Naga Bhut Jolokia chilli mash 100 ml- Jako doplněk při přípravě jídel výborný.
- skvělý
- Příjemně pikantní
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
Používám skoro každý den, je slušně pálivý.
0, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
Naprostá spokojenost chlapci byli nadšení a jsou stále .
0, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
Výtečná chuť, mírně nakyslá papriková. Naga Bhut Jolokia má opravdu sílu.
0, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
Jeden z jejich nejlepších mashů. Vlastně asi nejlepší. Kousek více než Habanero, ale ne takový brutus jako Karolína. Prostě tak akorát. Navíc jejich mashe Trinidad Moruga a Carolina mi přijdou dost (resp příliš) nakyslé a palčivé. Tohle Naga Bhut je tak akorát příjemné a voňavé.
0, zakoupeno v The ChilliDoctor
Doporučuje produkt
ok
0